Ilmakuvaus – Mitä ottaa huomioon tilatessa?

MITÄ OTTAA HUOMIOON ILMAKUVAUSTA TILATESSA?

 

Ilmakuvauspalvelun tilaaminen voi olla hankalaa, jos tilaajalla on selkeä näkemys siitä, mitä hän haluaa.

 

Kuva videosta haikara-ilmakuvauksen nettisivulle

Toisin kuin normaalissa valokuvauksessa ilmakuvauksessa on huomioitava vaikeuttavia seikkoja, kuten sääolosuhteet, lentoturvallisuus, kameran säädettävyys yhdessä kohteen etäisyyden kanssa ja monia muita asioita. Sen vuoksi päätin kasata vinkkilistan, jonka avulla voit vertailla eri ilmakuvausyrityksiä omiin tarpeisiisi.

Numeroin pääkohdat tärkeysjärjestyksessä, jotta voit hahmottaa, mihin kannattaa ensiksi kiinnittää huomiota. Tärkeysjärjestys voi tositilanteessa luonnollisestikin muuttua tilanteen ja tarpeiden mukaan. Esimerkiksi hinta useissa tilanteissa aivan rehellisesti sanottuna voidaan nostaa pohjalta prioriteetissa ylemmäs, sillä ilmakuvauksesta saa hyvin helposti tehtyä hyvin kallista touhua, vaikka siihen ei välttämättä olisi tarvetta. Avaan numeroinnin alle pääkohtia hieman.

 1. Kuvaustarve ja yrityksen palvelut
 2. Kuvaajan ammattitaito
 3. Kalusto
 4. Hinta
1. Kuvaustarve ja yrityksen palvelut

Tämä kohta yleisesti ottaen tarkoittaa sitä, onko yrityksellä tarjota niitä palveluita, mitä tarvitset

Simppelinä esimerkkinä:

Tarvitset mainosvideon yrityksesi tuotteelle, joten karsit yrityksistä ne, jotka pystyvät tuottamaan videon suunnittelun, kuvauksen, sekä jälkieditoinnin.

Kun taas tahdot kuvan omasta kotitalostasi, voit lähes varmuudella päästää tästä vaiheesta jatkoon kaikki ilmakuvausyritykset, ellei kyseinen yritys keskity vain ja ainoastaan yritystilauksiin.

Mieti siis tarvitseeko yrityksen tarjota seuraavia palveluita:

 • Still-kuvaus (normaalit ilmakuvat)
 • Videokuvaus
 • Muu kuvaus kuin ilmakuvaus
 • Editointi
 • Yritysyhteistyö/kuluttajan palvelut
 • Formaattimuunnokset (esim. nettisivulle tulevat kuvat tai videot)
 • Muut tilaajan tarpeet
2. Kuvaajan ammattitaito

Kuvaajan ammattitaito on kaiken A ja O. On tuhottomasti kuvaajia, jotka ovat hankkineet mitä kalleimman kaluston, mutta ammatillista silmää heillä ei ole lainkaan. Sitten on taas kuvaajia, jotka näkevät maailman hieman muita värikkäämmin ja he pystyvät tarjoamaan heikommallakin kalustolla sinulle juuri sitä mitä haluat.

Ilmakuva, Laajasalon öljylaituri, Haikara-ilmakuvaus
Ilmakuva, Laajasalon öljylaituri, Haikara-ilmakuvaus

Katso siis kuvaajan työnäytteitä. Niitä voi löytyä esim. verkkosivuilta, mutta nykyään myös esim. Instagram on erittäin tehokas väylä esitellä omia kuvaustaitojaan maailmalle.

Huomioon on tietenkin otettava myös muut ammattitaitoon liittyvät seikat, kuten kuvaajan kommunikaatio tilaajan kanssa, suhtautuminen turvallisuuteen (mikä on ilmakuvauksessa äärimmäisen tärkeää!) ja lennätyskokemus. Viimeistä voidaan arvioida esimerkiksi sillä, minkälaisissa maastoissa kuvauskopteria lennetään. Korkealla on helppo lentää, mutta monella menee sormi suuhun kun kopteria ja kameraa joudutaan käyttämään monen akselin suuntaisesti kun se tuodaan lähelle maastoa.

3. Kalusto

Aivan rehellisesti sanottuna ilmakuvauksessa kalustolla ei ole ihan järkyttäviä vaikutuksia haluttuun lopputulokseen ellei sitten tahdota aivan Hollywood-tasoista filmausta. Tämä johtuu siitä, että kun kamera lentää ilmassa, on sitä usein mahdotonta säätää jokaisen liikeen mukaan. Tätä korvataksemme kuvattaessa yleensä siis kameralta vaaditaan tarkkaa kuvaa laajalta alueelta ja focus-blurraus-efektit jäävät yleensä kaluston rajojen ulkopuolelle, maksoi kalusto sitten mitä tahansa. Tarkka kuva mahdollistaa jälkieditoinnissa kuvan rajauksen siten, että resoluutio säilyy riittävänä. Toki uusin teknologia on mahdollistanut joissain laitteissa laajemmat säätöominaisuudet kameralle lennon aikana, mutta se on vielä harvinaista ja sitäkin kalliimpaa.

Värien toisto on DSLR-kameroissa yleisesti parempi kuin pienemmissä, hyvin yleisesti ilmakuvauksessa käytettävissä kameroissa (DJI:n omat kamerat, GoPro jne.), mutta pienemmät kamerat ovat kirineet hyvää tahtia järkkäreitä kiinni ja joissain tapauksissa myös menneet ohi (esim. GoPron HDR – High Dynamic Range, arkikielellä värien ääripäiden toisto – on mennyt monista järjestelmäkameroista ohi). Pienet ”Action”-kamerat ovat tehty sopeutumaan automaattisesti moniin tilanteisiin, mikä on ilmakuvaukselle optimaalista.

Suurin osa ilmakuvauskoptereista (ja kamerayhdistelmistä) on joku seuraavista:

 • DJI Phantom 2 + GoPro (4 Black tai 5 Black)
 • DJI Phantom 3 Pro
 • DJI Phantom 4
 • DJI Mavic
 • GoPro Karma

Näillä koptereilla on pieniä poikkeuksia lukuunottamatta samanlaiset kuvausmahdollisuudet, sillä niiden kameroiden tekniset tiedot (mm. 12Mpix, 4k-video) vastaavat hyvin pitkälle toisiaan. Lennettävyyksissä on jonkin näköisiä eroja, mutta taitava lentäjä saa hyvää jälkeä kaikilla näistä. Nämä setit riittävät erinomaisesti normaaleista kuvista verkkomainosvideoihin ja televisioonkin. Elokuvascreenille kannattaa näitä harkita tilanteen mukaan. Jos tahdot ilmakuvasta seinän kokoisen taulun huoneeseesi, ei tämä vaihtoehto kannata.

DSLR-kameroita käyttävät kopterit ovat edellisten lisäksi toinen oma luokkansa. Niillä saa hyvin tasaista laadukasta ilmakuvaa, joka riittää hyvin mille tahansa valkokankaalle, jos vain kameran resoluutio on siihen riittävä (moni kamera kuvaa vielä 1080p-kuvaa, joka riittää moniin tapauksiin, mutta ei kaikkiin). DSLR-laatu tarjoaa riittävän tarkat kuvat yleensä myös minkä tahansa kokoiseen tauluun. Tämän setin huono puoli on taas lyhyet lentoajat ja setin kalleus, joka näkyy hinnassa.

4. Hinta

Hinta on usein ostoksen rajoittavin tekijä, kuten myös ilmakuvauksessa. Kuvausten hinnoissa näkyy melkoisia haitareita, minkä vuoksi on hyvä varmistaa, että maksat juuri sitä mitä tilaat ja tahdot. Yllä olevat kohdat auttavat sinua rajaamaan yrityksiä ja heidän palveluitaan sen määrittämiseksi. Yleisesti hintaan vaikuttavat seuraavat tekijät:

 • Kuvaukseen käytetty aika 
 • Editoimiseen käytetty aika
 • Kuvaajan ammattitaito (muista että hyvä kuvaaja ei ole välttämättä hyvä ilmakuvaaja)
 • Kuvauskalusto
 • Kuvauspaikan etäisyys (Matkakorvaus + matkan käytetty aika kerryttävät hintaa)
Toivottavasti artikkeli auttaa sinua etsimään itsellesi oikean ilmakuvaajan.
KATSO YRITYKSEN TYÖNÄYTTEITÄ, NIISTÄ NÄET PARHAITEN, MIHIN KUVAAJASI KYKENEE!

 

Voit katsoa Haikara-ilmakuvauksen työnäytteitä mm. seuraavista lähteistä:

Blogi

instagram_app_large_may2016_200

fb-f-logo__blue_50

Ja jos vieläkin näyttää hyvältä, niin katso HINNASTOMME TÄÄLTÄ ja OTA YHTEYTTÄ TÄÄLTÄ.

 

Kirjoittanut

Otto Harrikari

Perustaja ja kuvaaja

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *