360-panoraamat ilmakuvauksessa

360-panoraamat ilmakuvauksessa

360-panoraamat, eli 360-astetta ympäri katsottavat kuvat kasvattavat suosiotaan maailmalla. Luonnollisesti kuvista ovat kiinnostuneet myös ilmakuvaajat, ja näppärien tietokoneohjelmien ansiosta voimmekin nykyään kätevästi, joskin teknistä osaamista vaatien, tuottaa palloja myös ilmasta.

Pallojen tekemiseen on kaksi tapaa: kuvat voidaan ottaa tarkoitusta varten tehdyillä kameralla tai ottaen kuvia normaalilla kameralla myöhemmin ”stitchaten” eli eräällä tavalla liittäen kuvat yhteen.

Ensimmäinen vaihtoehto on kuvaajalle ja varsinkin editoijalle selkeästi helpompi, joskin nykyset 360-kamerat on vaikea saada sopimaan nykyisiin kuvauskopterin vakautuslaitteisiin. Toinen heikko puoli kyseisissä kameroissa on niiden kuvanlaatu, pikselit kun jaetaan täyden pallon alueelle, tiettyä kohdetta tarkastellessa resoluutio voi olla hyvinkin huono, vaikka kameran kokonaisresoluutio olisikin erittäin hyvä. Toisin kuin usein sanotaan: ”Ei niillä pikseleillä laadussa niin kovin väliä ole”, 360-panoraamoissa niillä on.

Toinen vaihtoehto kumoaa ensimmäisen vaihtoehdon huonot puolet, kun otetaan kuvat korkearesoluutioisella kameralla ja liitetään kuvat yhteen, niin kokonaisresoluutio kertaantuu ja kuvien ottaminen voidaan tehdä lähes millä tahansa ilmakuvaukseen käytettävällä kameralla. Ongelmana tässä metodissa on työläisyys ja osaaminen, pallo voi vaatia hyvinkin jopa kymmeniä kuvia (riippuen linssistä) ja niiden yhteenliittäminen voi viedä aikaa, yksinkertaistakaan niiden tekeminen ei ole.

Tekniikan kehittyessä 360-kamerat saadaan varmasti ilmaan helpommin ja silloin myös kuvauskustannukset laskevat tehden tilauksen myös asiakkaalle mukavammaksi.

käyttötarkoitukset

360-panoraamat ovat toistaiseksi olleet vielä hieman pimennossa, sillä koko pallon näyttävät Virtual Reality-lasit, eli VR-lasit, eivät vielä ole yleistyneet kotitalouksissa. Kuvia voi kuitenkin ilman niitä katsoa mukavasti kotikoneelta hiirellä pyörittämällä.

Panoraamojen käyttö on tällä hetkellä keskittynyt suureksi osaksi viihdekäyttöön, mutta uusia mahdollisuuksia kehitetään jatkuvasti lisää. Ilmasta katsottuna esimerkiksi alueita tutkailemalla voi saada vaikutuksen alueen miljööstä asuntoa ostaessa tai suuremmissa projekteissa, kuten rakennuksissa tai näkötorneissa, nähdään panoraaman avulla suoraan, miltä tietyn rakennuksen korkeudessa näyttää.

Tässä Haikara-ilmakuvauksen tekemässä pallossa voidaan hyvin nähdä miltä Tampere näyttää Näsikalliolta käsin:

 

Kuvat voidaan hyvin upottaa edeltävällä tavalla jokaiselle verkkosivulle käyttämämme Sketchfab-sivuston ansiosta.

Jos 360-panoraamat sopisivat sinunkin tarpeeseesi, niin Haikara-ilmakuvaus tarjoaa stitchatut palloprojektiot hintaan 149e + alv / 360-panoraama.

Kirjoittanut

Otto Harrikari

Perustaja ja kuvaaja

Haikara-ilmakuvaus

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *